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       Date: 13 September 2018 

 

SEC/RFP/19/2018 – Provision of satellite voice and data services and supply of satellite 

communications hardware equipment to the OSCE 

Clarification Note 1 

 

The Organization for Security and Co-operation in Europe has received requests for clarification from 

potential Proposers on Wed 12/09/2018 10:33 with regard to Request for Proposal 

SEC/RFP/19/2018. The OSCE would like to provide the following clarifications: 

 

Q1: “We have reviewed the material but unfortunately we are not able to participate as tender 

documents state that proposers are requested to submit proposals to the assignment as a 

whole. We are not able to provide Ka-Band terminals and internet access using Ka-Band satellite 

networks that are required optionally.” 

 

A1: Please be noted that the referred part in Art. 5. of the Request for Proposal on the submission 

to LOTs “Proposers are required to submit proposals to the assignment as a whole. Submitting 

a partial Proposal or variants will result the rejection of the Proposal.” refers to the mandatory 

items. 

Omitting any of the mandatory requirements would lead to rejection, while the “Ka-Band 

Satellite Network” functionality is indeed marked as “optional” in the last bullet point of Art. 

3.1. of the Annex C – Terms of Reference. Wherever a service is stated as “optional”, it is not 

considered being included into the mandatory items.  

Please see the references below to provide further clarification of Annex C – Terms of 

Reference optional services:  

2. Objective 

Optionally, other satellite platforms may be required to be used. 

This is not a mandatory requirement.  

 

3.1. Provision of lnmarsat Iridium and Thuraya Satellite Voice and Data Services 

- The contractor should offer optionally airtime packages (5 or 10 minutes) to enable free calls 

from the subscribers (in case not included in the package provided by the owner of satellite 

Network). 

To provide optional airtime packages is not a mandatory requirement.  

 

- The contractor should be able to offer optionally Iridium PTT services. 

This is not a mandatory requirement. 

 

- The contractor should be able to offer optionally Business and Single User Internet Access using 

Ka-Band Satellite Networks. 

This is not a mandatory requirement. 

 

3.2. Technical and Quality of Service Requirements 

- The contractor should offer optionally RF noise cancellation or reductions applications at the 

satellite receiver front end. 
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This is not a mandatory requirement. 

 

- The contractor should provide access to its Administrative tool (or to an administrative tool 

tailored for the corporate users) with different level of access for accounts/missions to get 

information such as detailed traffic records for subscribers of pertinent account, monthly bills 

etc. and optionally activation/deactivation of SIM cards delivered in advance. 

To provide the Activation /deactivation of SIM cards is not a mandatory requirement. 

 

- The contractor should have the capability to provide optionally means for protection from all 

forms of Information Warfare (IW) which may be encountered by the users while using the 

satellite network. 

Protection from IW is not a mandatory requirement. 

 

3.3. Invoicing, billing and accounting requirements 

- The invoices must be sent to OSCE Secretariat monthly (within first two weeks of the next 

month). The invoice format must comply with ITU D Series recommendations. Invoices must be 

separate for each Account / Mission and must include Summary and Detailed Call Records for 

outgoing Voice, Text and data traffic. (Optionally for incoming voice and TEX traffic as well). 

Detailed Call Records for incoming voice and text traffic is not a mandatory requirement. 

 

3.4. Supply and Delivery of Satellite Communication Hardware Equipment 

Optional hardware 

- Fleet Management Tracking modules (Inmarsat, Thuraya, Iridium, or other) or alternative WEB 

access to an existing fleet management system; 

- Ka-Band Terminals for Single and Business Users 

The Supply of Optional Hardware listed in Art. 3.4 is not a mandatory requirement. 

 

Please note that being in line with the optional and mandatory requirements stated in the 

Terms of Reference, Table A6/ and lines 32 and 33 of Table B/ of the Annex E – Pricing Format 

may be left unfilled.  

This Clarification Note is published simultaneously to all economic operators known to be interested. 

 

 

 

END 


