Organization for Security and
S C Co-operation in Europe
Project Co-ordinator in Ukraine

Date: 17 July 2012
Clarification Note # 1

Request for Proposal No. 01/UKR/2012 - DEVELOPMENT AND PRODUCTION OF ELECTION-
RELATED VIDEO PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENTS, DEVELOPMENT, PRODUCTION AND
PLACEMENT OF AUDIO PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENTS AND INTERNET BANNERS,
WEBSITE DEVELOPMENT

Request for Proposal No. 02/UKR/2012 - DESIGNAND, PRINTING AND DISSEMINATION OF
ELECTION-RELATED PRINTED AWARENESS MATERIALS

I. In accordance with paragraphs 8.2 and 8.3 of the Instructions to Bidders, the OSCE
would like to provide the following clarifications to the Bidding Documents:

Question 1: According to the Article 20 of the General Conditions of Contract
(Services), we are obliged to provide insurance for employees. Please, clarify to what
personnel insurance should be applied, either to the project team (agency staff) or to the
field staff (direct executors of the work)? Does it refer to the mandatory social insurance
or to life insurance? Will the provided insurance be compensated to us by OSCE?

Answer 1: All personnel proposed for provision of the Services under the proposed
Contract shall be properly insured according to applicable legislation.

Question 2: Do we understand correctly that the personnel should be employed
officially? May it be employed on the civil-law contracts?

Answer 2: The proposed personnel shall include permanent employees of the Bidder but
may also include consultants and/or other experts employed on temporary basis.

Question 3: In what form should documents be translated? Should it be notarized
translation or we can prepare it ourselves?

Answer 3: There is no need for the notarized translation, the translation of the supporting
documents can be done by your company and certified by your stamp. However, the
OSCE reserves the right to ask for the notarized translation if deemed necessary.

Question 4: Please, clarify what should be described in the form Section III — C An
Item-by-Item Commentary on the Terms of Reference Demonstrating Substantial
Responsiveness to the Requirements, and what is the difference between this form and
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Section III — D Description of the Methodology and Work Plan for Performing the
Assignment?

Answer 4: In the form named Section III - C An Item-by Item Commentary on the
Terms of Reference Demonstrating Substantial Responsiveness to the Requirements, in
order to demonstrate the substantial responsiveness of your Proposal to the requirements,
it is required to put your commentary on the issued Terms of Reference; e.g. if you have
in mind any modifications or improvements to the Terms of Reference which, in your
opinion, would improve the performance of the Assignment, you may present and justify
them in this Section. Please, note that such suggestions should be concise and to the point
and incorporated into your Technical Proposal; any comments and suggestions made by
the Bidder forms an important part of the evaluation of Proposals.

In the form named Section III - D Description of the Methodology and Work Plan for
Performing the Assignment you shall provide a detailed description of proposed
approach, methodology and work plan for performing the Assignment accordingly, which
should be in compliance to the Terms of Reference. Please, note there are instructions to
this form already provided in the Bidding Documents (green color):

"Technical Approach and Methodology:

Bidder should explain its understanding of the objectives of the assignment, approach to
the services, methodology for carrying out the activities and obtaining the expected
output, and the degree of detail of such output. The Bidder is expected to highlight the
problems being addressed and their importance, and explain the technical approach that
it would adopt to address them. The Bidder should also explain the methodologies
proposed to adopt and highlight the compatibility of those methodologies with the
proposed approach. Among other requirements provided in the ToR, the distribution
methodology offered, shall also foresee providing the evidence of: getting permission of
the target state institutions and medical care institutions management; factual materials
placement; the fact of transfer of leaflets to the representatives of medical institutions for
further distribution.

Work Plan:

Bidder should propose the main activities of the assignment, their content and duration,
phasing and interrelations, milestones (including interim approvals by the OSCE), and
delivery dates of the reports. The proposed work plan should be consistent with the
technical approach and methodology, showing understanding of the Terms of Reference
and ability to translate them into a feasible working plan. A list of the final documents,
including reports, drawings, and tables to be delivered as final output, should be
included here. The work plan should be consistent with the work schedule attached as
part of the Bidding Documents".

Question 5: As for the preliminary media plans conducting the campaign on the FM
stations, it was mentioned during the pre-Proposal meeting that it must be 6-8 broadcasts
per day. Therefore, please, clarify, should it be 6-8 audio broadcasts per day per one FM
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station or every day on all FM stations, proposed in our media plan, since it can
significantly change the service costs in media plan?

Answer 5: At each of the radio stations, we expect the total of 6-8 broadcasts of the
audio PSAs per day. We have several audio PSAs, and the plan of rotation of different
PSAs within the total 6-8 broadcasts per day per each station can be proposed by the
bidder, depending on the bidder's vision on how to reach the specific audience of
each PSAs and campaign in general.

Question 6: During the pre-Proposal meeting it was mentioned that the media-plan for
the placement of the produced audio PSAs in prime time on the most popular national
FM radio stations is to be developed on a basis of 6 rolls (plays) per day plan. Do you
expect to have 6 rolls (plays) per day for each audio PSA, or for the whole campaign?

Answer 6: At each of the radio stations, we expect the total of 6-8 rolls (plays) of the
audio PSAs per day. We have several audio PSAs, and the plan of rotation of different
PSAs within the total 6-8 rolls (plays) per day per each station can be proposed by the
bidder, depending on the bidder's vision on how to reach the specific audience of
each PSAs and campaign in general.

Question 7: We would like to clarify the issue which concerns the media placement of
the audio message on 5 radio stations. During a pre-Proposal meeting on 06 July 2012 it
was mentioned that you expect the repetition of commercials about 6-8 times per day.
Please, clarify does it mean repeating 6-8 times per day of each audio movie? Is it correct
that it would be about 24 or 32 radio hits per day?

Answer 7: At each of the radio stations, we expect the total of 6-8 broadcasts of the
audio PSAs per day. As far as the bidders are required to involve at least 5 radio
stations, the calculation will be as follows: minimum 5 radio stations x 6 to 8 broadcasts
per day at each station=30 to 40 broadcasts per day (total). We have several audio PSAs,
and the plan of rotation of different PSAs within the total 6-8 broadcasts per day per each
station can be proposed by the bidder, depending on the bidder's vision on how to reach
the specific audience of each PSAs and campaign in general.

Question 8: Could you, please provide the logos, which should be on posters?

Answer 8: The logos for the draft awareness materials can be copied from the PPT
presentation sent to the bidders earlier. These are the logos of OSCE PCU, the Central
Election Commission and the Canadian International Development Agency. For
producing the final awareness products, the logos in higher quality will be provided to the
successful Bidder.
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Question 9: We don’t have an opportunity to produce samples of leaflets and posters in
the required time, can we provide in our Proposal images or designs printed on a color
printer? Or in this case the Proposal will not be accepted for consideration?

Answer 9: The Bidders shall provide the layouts of the printed materials (posters and
leaflets) on time. The design of the layouts shall be of high quality. It is also important
that the content of the posters and leaflets specified in the TOR is correctly and fully
illustrated by the layouts. The layouts can be submitted in electronic form, or printed on a
colour printer, or as ready samples. All mentioned forms of submitting the layouts will be
accepted for consideration.

Sincerely,

Csaba Csizmadia,
Chief of Fund Administration,
OSCE Project Coordinator in Ukraine
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