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Date: 25 November 2013 
Clarification Note # 1 
 
Request for Quotation No. PR 311381 - SUPPLY AND DELIVERY OF UNDERWATER DEMINING 
EQUIPMENT TO THE OSCE PROJECT COORDINATOR IN UKRAINE  
 
 
I. In accordance with paragraph 10. of the Instructions to Bidders, the OSCE would like to 
provide the following clarifications to the RFQ Documents: 
 
Question 1: Does the Dry Suit application: «underwater works with explosives and other 
hazardous material, search and rescue operations by qualified personnel» means that only 
specific suits used for the special purposes to be proposed in the Quotation (e.g. resistant to toxic 
chemical agents)?    
 
Answer 1: The goods shall correspond to the technical specifications laid out in the RFQ 
documents. The dry suits shall allow using not only in underwater works with explosives and 
other hazardous materials but also, as provided, in other underwater search and rescue operations 
performed by qualified personnel (divers) of the Project’s beneficiary – the State Emergency 
Service of Ukraine. For the range of the underwater operations performed by the beneficiary, its 
web-site at www.mns.gov.ua can be visited. Currently, divers at those beneficiary’s units that are 
in focus of the project are dealing with both explosive-related underwater works and other search 
and rescue operations. Moreover, the same staff is handling not only explosive ordnance disposal 
(EOD) but underwater survey using manual methods as well. 
 
Question 2: Does the requirement «Protective layer: minimum 7 mm» mean that the only suits 
made of neoprene would be compliant? 
 
Answer 2: Protective layer means the thickness of protective layer in those parts of the suit that 
are mostly undergo to friction, bending; near shoulders, elbows, but not the thickness of the 
whole suit.   
 
Question 3: Question regarding Section II, Lot II: The requirement is clearly for ‘Ocean 
Technology Systems’ equipment. Paragraph 5 states that ‘After Sales Support in Ukraine is 
obligatory’. Ocean Technology Systems does not have a service centre in Ukraine. 
 
Answer 3: Ensuring that the beneficiary would possess capability for  the equipment on-site 
debugging in case of a technical trouble emergence is of key importance for the exercise, namely 
for sustainability of the deliverables and further monitoring. In case a bidder does not have a 
service centre stationed in Ukraine, it can provide a reasonably equivalent alternative option in its 
quotation, e.g. visiting of its technical experts from overseas, authorisation of a local entity or a 
local professional to be responsible for aftersale support, etc.  
 
Sincerely, 
 
Olga Jukova, 
Chief of Fund Administration, 
OSCE Project Coordinator in Ukraine  

http://www.mns.gov.ua/

